Column: Schaakbloed

donderdag 16 april 2015
Schaaktalent is een ondefinieerbaar iets. Tijdens elk groot toernooi is het regelmatig raak: een ervaren schaker, waar de meeste spelers tegenop kijken, wordt tureluurs getikt door een jong talent dat nauwelijks met zijn voeten bij de grond kan. Het is een onverklaarbaar fenomeen wat door velen is geprobeerd te beschrijven, maar door niemand volledig is gelukt. Laten we de beschrijving van de meest getalenteerde schaker ooit erbij pakken:

"A strong memory, concentration, imagination, and a strong will is required to become a great chess player." --- Bobby Fischer

Toch kunnen dit niet de enige redenen zijn dat grote schaaktalenten glimlachend de beste clubspelers opzij schuiven.

Maar deze discussie bewaren we voor een andere keer. Want wanneer we het hebben over grote schaaktalenten, komt bij velen de familie Van Foreest in gedachten op. Dit is een grote schaakfamilie bestaande uit Jorden, Lucas, Pieter, Tristan, Nanne & Machteld. Vooral Jorden wordt gezien als één van de grootste talenten van Europa. Kenmerkende cijfers voor hem zijn 1999 en 2493; beslist u zelf welke zijn rating en welke zijn geboortejaar is.

Maar waarom leest u dit bericht? Dat zal ik u vertellen: de familie Van Foreest zal dit jaar trachten een coup te plegen op het BPB Limburg Open in Maastricht. Jorden en Lucas (2001; 2297) in de A-groep, Pieter (2002; 1825) in Groep-B en Machteld (2007(!); 1420) in Groep-C. Maakt u vast uw borst nat.

Wat schaakbloed precies is, zal altijd een raadsel blijven. Wel weten we dat het kruipt waar het niet gaan kan. Betovergrootvaders Arnold en Dirk wedijverden eind 19e eeuw herhaaldelijk om de Nederlandse titel. Beiden hebben deze 3 keer gewonnen. Na een aantal generaties te hebben overgeslagen, lijkt het bloed wederom titels te willen bemachtigen. Dat het wachten is op seniorenprestaties is een feit; Jorden is in 2013 Europees Kampioen onder 14 geworden. Ook ligt hij op koers om de jongste in Nederland geboren grootmeester ooit te worden, ten koste van Robin van Kampen. Wel ligt de oudste telg pakweg een jaar achter op Anish Giri, maar dat er een aantal spannende NK’s aan zit te komen, moge duidelijk zijn. Ook Lucas ligt momenteel op ramkoers naar de Nederlandse top. Hij is twee jaar jonger, maar als hij hard blijft werken kan hij wellicht zijn broer van de troon stoten.

Een ander groot talent is Machteld, de jongste van het stel. In 2014 won zij als 6-jarige het NK meisjesschaak. Een categorie tot 10 jaar. Machteld is nog jong, maar als ze zich door blijft ontwikkelen, kan het niet lang duren voor ze de Nederlandse topdames zal gaan uitdagen.

Hoe zullen de verschillende podia op het BPB Limburg Open eruit komen te zien? Worden plek 1 en 2 in groep A gereserveerd voor de familie Van Foreest? De eerste plek in Groep B? Het podium in Groep C? De teamprijs? Er zullen ruim 400 tot op het bot gewapende spelers het tegendeel proberen te bewijzen...

Heeft u zelf een column, prent, lied etc. over schaken en/of het BPB Limburg Open? Stuur het op naar info@limburgopen.nl en vind uzelf terug op de website of zelfs in het toernooiboekje!


Limburgse
Schaakbond